A tavasz illata

Elmúlt a február, érezhetően hosszabbodnak a nappalok, és mi egyre bizakodóbban tekintünk a márciusra. Miközben ezt a kis ‘esszét’ írom, a 18 fokos nap melengeti az arcomat, amit talán az egyik legjobb dolognak tartok az életben, na de februárban?! Reméljük azért ez már a friss tavaszi napoknak az előszele. Tudjátok, amikor a reggeli levegőnek is más az illata és érzed, hogy valami újult erő és pozitivitás áraszt el. Közeledik a tavasz.


A hagymásaink már kiváncsian kidugták a fejüket téli álmukból és csendben, észrevétlenül dolgoznak a föld alatt. Ültettünk nárciszokat, tulipánokat, íriszeket, alliumokat, fritilláriákat, és alig várjuk, hogy újra lássuk őket. Nemcsak azért a kedvenceink, mert ők az elsők tavasszal, hanem azért is, mert olyan egyszerűek és nagyszerűek. Ősszel elülteted őket, és szinte semmi tennivalód nincs velük egészen addig, amíg el nem virágoznak.


Februárban szorgoskodtunk a magvetés terén is. A hidegtűrő egynyáriakat és néhány évelőt már elkezdtük bent a lakásban hajtatni, ami ‘sajnos’ azt jelenti, hogy szalad a ház, semmire nincs időnk, mert csak ezzel foglalkozunk. Azt hiszem ebben az évben végre tényleg rájöttünk a dolog nyitjára, szinte minden magunk kikelt. Van egy kis üvegházunk is, ami az elkövetkező hetekben, hónapokban palánták sokaságának fog otthont adni.


Kik azok a hidegtűrők?

Ahogy a nevük is sejteti, ők a legellenállóbbak a hideg hónapokkal szemben. Így két választásunk van, az őszi vagy téli (január-február) vetés. Ősszel már elvetjük őket még jóval a fagyos idő előtt a kora tavaszi virágzásért. Ebben az esetben ajánlott a nagyon kemény fagyok ellen védeni a friss palántákat, fólia alatt tartani őket vagy csak cserépben elkezdeni és behozni, amikor fagy. Ha várunk velük január-februárig, akkor bent kell elkezdeni a maghajtást. Ez azt jelenti, hogy később fognak virágozni, mint az ősszel elvetettek. Mivel ők jól tűrik a hideget, sőt, a gyökerük egészségéhez kell is a hideghatás, így amint már lekerülnek a melegről, mehetnek egy hűvösebb szobába vagy üvegházba, cold frame-be (hidegházba :) ). Róluk többet majd nyár végén írok újra, mert már nem sok idő maradt az ültetésükre, de azért gyorsan még egy adagot elvethetsz március elején.


Februári vetés:


Chili és Padron paprika (őket már januárban elkezdtem)

Petrezselyem

Rukkola saláta - a legjobb hidegtűrő Szagos Bükköny - az angolok nagy szerelmesei, na meg én is mostmár :) Nagyon egyszerű a hajtatása.

Nefelejcs - imádom a pici kis kék virágait. Sötétben kell csíráztatni és a nagy magjaik szépen mind kikelnek. Körömvirág - csodás színűeket árulunk a MATI-n

Borzaskata - nagyon érzékeny az átültetésre, úgyhogy lehet megbánom még ezt márciusban

Izlandi mák - addig fogok próbálkozni, amíg nem sikerül ez a makacs szépség. Úgy tűnik, ez az év bejön :)

Gyűszűvirág (kétnyári) - nagy meglepetésemre egy pár nap alatt az összes kibújt

Ammi Daucus Carota

Szarkaláb és Harangvirág (hidegtűrő évelők) - na őket kicsit elrontottam, az őszi vetéssel jobban jártam volnaMárcius közepétől/áprilistól azonban beindul minden más, akiknek kell a melegebb hőmérséklet. Jöhet mindenféle zöldség meg kerti virág. Ilyenkor mindig azt érzem, hogy versenyt futok az idővel, és emlékeztetnem kell magam, hogy nyugi, van mindenre idő bőven, nem kell rohanni. Íme néhány a kedvenceim közül, amiket alig várom, hogy a menyasszonyok csokraiban lássam viszont.


Nyári virágos kert kedvenceink:


Pillangóvirág

Zinniák

Vetési konkoly (ha szeretnéd, hogy a beporzók is megtalálják a kertedet)

Kúpvirág Szalmavirág (ha szeretnél szárazvirágot télére) Mákfélék, főleg kaliforniai mák

NapraforgókMit csináltunk még a kertben az elmúlt hetekben? (még nektek sem túl késő)

  • Beszereztünk egy cold framet, ami a palánták kiszokatásához elengedhetetlen ('hardening off'). Ezt nagyon ajánlom, még nem késő venni, de akár magad is elkészítheted. Rengeted YouTube videó van róla.

  • Kialakítottunk új ágyásokat és feljavítottuk a földet friss komposzttal. Mulcsoljatok, meg fogják hálálni a növények.

  • Elültettünk néhány bazsarózsát, kiváncsi vagyok mi lesz ebből a tavaszi hajtásból

  • Új rózsákat ültettünk, két gyönyörű David Austint. Az egyiknek az a neve, hogy Emily Bronte (hát nem csodálatos?)

  • Megmetszettük a rózsákat és a hortenziákat


Miket hallgattunk, néztünk mostanság?

  • On The Ledge podcast szobanövényekről - nagyon ajánlom a Leaf Botany és a Humidity epizódokat is. Én sokat tanultam belőlük.

  • Monty Don-nak is elindult a honlapja

  • Floret Flower Mini Course magvetésről - ingyenes, úgyhogy mindenképp ajánlom

  • Instagramon pedig a @noughticulture és @re-rooting oldalak a kedvenc most

  • Call My Agent a Netflixen, könnyed francia sorozat


Amióta felfordult a világ, a kert és növények még fontosabbá váltak számomra. Megnyugtatnak, mert ők aztán mit sem törődve a halandók gondjaival, csak nőnek és nőnek. Megfoghatatlan stabilitást hoznak az életünkbe. Olyan sok minden vár ránk kint, kertészkedjetek :)


Kellemes márciust mindenkinek!

Timi